Begeleiding

Ik verwonder mij er vaak over: als een vrouw zwanger raakt komt al snel de verloskundige in beeld die het gehele proces gaat begeleiden. Als je een bedrijf gaat beginnen dan kan je je op alle vlakken laten adviseren en begeleiden. Als je een huis gaat kopen zal een makelaar je met raad en daad bijstaan. Voor een huwelijk kun je een weddingplanner inhuren. Van huiswerkbegeleiding tot loopbaancoaches het is allemaal te regelen. Maar op wie kan je terugvallen als je dood gaat? Uiteraard is daar een taak voor de huisarts weggelegd. Maar die zorgt voor oplossingen bij medische problemen. Meestal komt de huisarts één keer in de week even langs en bij acute problemen zeker wel vaker. Maar een huisarts komt bij pijnklachten, misselijkheid of slaapproblemen, die kun je niet bellen als je wilt praten over dingen die zich in jouw leven hebben afgespeeld.

Wat als je het moeilijk vindt om bepaalde zaken met je partner of kinderen te bespreken en je weet niet goed hoe dit aan te pakken. Of als je je eenzaam voelt of angstig bent. Pieker je over de toekomst of spoken er allerlei vragen door je hoofd en houden die je misschien wel uit je slaap? Wat is voor jouw kwaliteit van leven en hoeveel wil je daarop inleveren? Vind je het moeilijk om afscheid van je partner te nemen of maak je je veel zorgen hoe je partner verder moet als die er straks alleen voor staat? Of zijn er geen partner of kinderen en zou je het fijn vinden om op iemand terug te vallen? Ik ben er heel erg opgericht je weer in je eigen kracht te zetten en je eigen gevoel te volgen. Samen kunnen we onderzoeken wat de mogelijkheden zijn en wat wenselijk is.

Sterven is geen kunst,
de dood komt vanzelf.
Maar om goed te sterven,
dat is de kunst der kunsten.

Plato

Mantelzorgende en dan?


Ook het leven van de dierbaren komt compleet op zijn kop te staan. Jouw rol als partner, dochter of zoon kan ineens veranderen in mantelzorgende. In eerste instantie gaat veel aandacht naar de zieke en wil je er waarschijnlijk alles aan doen deze te ontlasten en te verzorgen. Maar waar blijf jij in dit hele verhaal? Hoe ga je dit combineren met je huidige leven? Hoe lang gaat dit duren en ga je dit wel volhouden? Allerlei taken dienen zich aan; huishoudelijke taken, persoonlijke verzorging, emotionele steun of coördinerende taken. Als de zorg te zwaar wordt kun je veelal niet zo maar zeggen: "ik stop ermee".

Om de zorg voor je naaste goed vol te kunnen houden, moet ook jij vooral je eigen regie voeren. Goed overzien waar je grenzen liggen en deze bewaken. Voel je je met je rug tegen de muur gezet door de hele situatie of heb je het gevoel geen kant op te kunnen? Is er weinig ruimte voor jouw angsten en emoties omdat je daar je naaste niet mee belasten wilt, juist nu deze jouw hulp zo hard nodig heeft. Misschien zijn er wel eens uitbarstingen van boosheid die jij als vertrouwde mantelzorgende voor je kiezen krijgt. Uiteindelijk kan dit ernstige gevolgen hebben en raak je overbelast en steeds vermoeider. Het kan er uiteindelijk toe leiden dat je je naaste niet meer kunt ondersteunen.

Wil je samen met mij kijken hoe je in balans kunt blijven, zodat je naast mantelzorgenden ook gewoon partner, dochter of zoon kunt zijn?

Echte aandacht, dat is wat telt! Ik zal mij volledig afstemmen op degene die ik begeleid. Ik ben vrij en onafhankelijk en werk niet met regels, protocollen of vastgestelde werktijden. Het zal nooit mijn doel zijn de regie over te nemen, maar juist ondersteuning te bieden om de regie zelf te behouden. Dat is waar mijn kracht ligt.

Als je vragen hebt, kun je op je mobiel contact opnemen via de WhatsApp knop rechts onderaan deze pagina of via het formulier op de contact pagina.